Για ποιο λόγο ο Ρούντολφ το ελαφάκι έχει κόκκινη μύτη;

Επιτέλους, ακόμα ένα μυστήριο που ταλάνιζε το σύγχρονο δυτικό κόσμο λύθηκε: Επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία της κόκκινης μύτης του Ρούντολφ.



Aναδημοσίευση από iatropedia: 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του British Medical Journal (BMJ) περιγράφηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως, το αίτιο που προκαλεί την έντονη ερυθρότητα της μύτης του κυριότερου ταράνδου του ελκήθρου του Αγίου Βασίλη, του ονομαζόμενου Rudolph.
Με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού οργάνου, που μπορεί να βιντεοσκοπήσει τον βλεννογόνο της μύτης σε μικροσκοπικό επίπεδο, μελετήθηκε η αντίστοιχη περιοχή σε 5 ανθρώπους και δύο ενήλικες ταράνδους, της ίδιας περίπου ηλικίας με τον Rudolph, από την περιοχή του Tromse, στην Νορβηγία, μια περιοχή που ευρίσκεται κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρ’ όλο που η μικροκυκλοφορία τόσο του ανθρώπινου βλεννογόνου της μύτης όσο και του ταράνδου ομοιάζουν πάρα πολύ, η πυκνότητα των μικροσκοπικών αγγείων στους ταράνδους είναι κατά 25% μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων. Όταν μάλιστα οι ερευνητές υπέβαλαν τους ταράνδους σε δοκιμασία κόπωσης, τότε η μικροκυκλοφορία αυξήθηκε εντυπωσιακά και τα αγγεία γέμισαν κυριολεκτικά από ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κόκκινη μύτη του Rudolph οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που αντιμετωπίζει πετώντας τις νυκτερινές ώρες  αλλά και στην κόπωση που υφίσταται σέρνοντας το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.
Η κριτική ανάλυση της μελέτης από άλλους ερευνητές, δημιούργησε ερωτήματα, εάν δηλαδή αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που η μύτη του Rudolph αλλά και η μύτη του Αγιου Βασίλη είναι τόσο κόκκινη. Στηριζόμενοι σε βιβλιογραφικές αναφορές για κάποιες παραδοσιακές συνήθειες των βορείων κυρίως λαών, που,  για να ανταμείψουν τον Άγιο Βασίλη για τα δώρα που τους φέρνει, του προσφέρουν γλυκίσματα αλλά και ποσότητα ισχυρού οινοπνευματώδους ποτού, πχ βότκα, αναρωτιόνται μήπως αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος της έντονης ερυθρότητας της μύτης του Αγιου Βασίλη και του Rudolph.
Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει και ο Άγιος Βασίλης στη σχετική μελέτη.
Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε όλοι μαζί ένα smash hit της Καιτούλας: Ρούντολφ το Ελαφάκι



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις